Danıştay tarafından verilmiş olan kararları paylaşmış olduğumuz bu sayfamızda, başlıkların alt kısmında kararları özetlemiş bulunmaktayız. Kararların tamamını merak eden ziyaretçilerimiz başlıklara tıklayarak veya bizimle iletişime geçerek bilgi alabilir.
Danıştay 8.Daire Başkanlığı tarafından 12/03/2021 tarihinde verilen karara göre; sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayan, ısırılan ve kuduz tedavisi gören davacıya karşı, kamu idareleri yapmakla yükümlü oldukları hizmetleri gereği gibi ifa etmekle birlikte bu hizmetin işleyişini sürekli olarak kontrol etmek ve hizmetin yürütülmesi sırasında gerekli önlemleri almakla da yükümlü olmaları sebebiyle hizmet kusurundan doğan maddi ve manevi tazminattan ilgili belediye ve valilik müteselsilen sorumludur.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından 19/01/2022 tarihinde verilen karara göre; reklam yasağına tabi kılınan eczaneler tarafından işyerlerinde kullanılan levhaların ilan niteliğinde olduğu ve bu ilanın ise 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca ilan ve reklam vergisinin konusuna girdiği, 2464 sayılı Kanun'un 14. maddesinde geçen istisnalar arasında da sayılmadığı dikkate alındığında Bölge İdare Mahkemeleri kararları arasındaki aykırılığın bu yönde giderilmesine karar verilmiştir.
Danıştay 10.Daire Başkanlığı tarafından verilen 15/02/2022 tarihli karara göre; idarenin, maddi ve hukuki koşullara göre uygulanabilir nitelikte olan bir yargı kararını aynen ve gecikmeksizin uygulamaktan kaçınmasının ağır hizmet kusuru oluşturacağı açık olup, idari işlemin tarafı olan ve hukuk devletine olan inancı ve güveni bu hizmet kusuru nedeniyle zedelenen kişinin duyduğu her türlü sıkıntı ve üzüntüden kaynaklanan manevi zararının giderilmesi gerekmektedir. İdarenin mevcut Anayasal ve yasal hükümleri göz ardı etmek suretiyle yargı kararının uygulanmaması kastı ile hareket ettiği ve bunun sonucunda davacının manevi olarak zarara uğradığı kabul edilmelidir.
Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu tarafından 15/03/2022 tarihinde verilen karara göre; idari işlemlerde dava açma süresinin belirtilmediği hallerde özel ve genel dava açma süresinin işletilmesi veya işletilmemesi konusunda Danıştay dava daireleri ile kurullarının kararları arasında var olan içtihat aykırılığının, içtihatların birleştirilmesi yoluyla çözüme kavuşturulabilmesi için özel dava açma süresine tabi bir idari işlemde, dava açma süresinin gösterilmemiş olması durumunda, vergi mahkemelerinde 30, Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 günlük genel dava açma süresinin uygulanması gerektiği ve aynı şekilde genel dava açma süresine tabi bir idari işlemde dava açma süresi gösterilmemiş olsa da, 30 ve 60 günlük genel dava açma süresinin uygulanması gerektiği yönünde içtihadın birleştirilmesine karar verilmiştir.